Några råd för en god säkerhet

Användarens profilbild
peo
Inlägg: 75
Blev medlem: ons 31 mar 2010, 18:54
Ort: Järna

Några råd för en god säkerhet

Inlägg av peo »

Hej!

Att hålla på med sina förgasningsapparater är ett spännande intresse där man kombinerar praktisk nytta, gammal teknikhistoria, och tekniskt pyssel på ett intressant sätt. Men det finns en del saker man bör tänka på för att inte riskera liv och lem. Jag har därför samlat ihop en del råd jag hittat på det här och andra forum.

Några råd för en god säkerhet med din förgasningsapparat.
Risker med bränslet:
- Fotogen, bensin och alkohol är giftigt - förvara dem så att inte barn kommer åt att dricka eller hälla i sina ögon.
- Fotogen, bensin och alkohol brinner våldsamt - var försiktig med eld och se till så att inte barn kommer åt att välta eller öppna dina förgasningsapparater.
- Se till att använda rätt bränsle till din förgasningsapparat. Med fel bränsle äger du en eldkastare eller en bomb. Ställ t ex en fråga till forumet om du är osäker - så slipper du förklara dig för ditt försäkringsbolag. Och testa alltid din apparat utomhus första gången - för säkerhets skull.

Risker med förgasningsapparaten:
- En gammal förgasningsapparat som du (t ex) köpt på auktion fungerar sällan med en gång. Ta del av de erfarenheter av renovering som finns på forumet, så kommer du snabbt igång.
- Gamla tankar, ventiler, packningar och kopplingar har en tendens att läcka. Kolla därför först att de är täta innan du fyller på bränsle och pumpar upp trycket. T ex genom att pumpa upp trycket utan bränsle och lyssna efter pipande ljud, eller doppa apparaten i en hink vatten och kolla efter bubblor.
- Vid dålig förbränning (= det osar/ryker) bildas kolmonoxid (CO), som påverkar din syreupptagningsförmåga och kan i värsta fall kväva dig. Osar din förgasningsapparat skall du absolut inte använda den inomhus. Ställ en fråga till forumet om ditt problem och du får garanterat hjälp med att få en väl fungerande förgasningsapparat.
- Stormlyktor (lampor) blir mycket varma upptill när de är tända (inte bara blåslampor och kök blir det alltså). Se därför till att inte barn kan komma åt dem och bränna sig när de är igång.
- Pumpa inte upp trycket i din förgasningsapparat för högt - en 20-40 slag med pumpen räcker oftast. Pumpar du på mer kan trycket spräcka tanken och innehållet kan sprayas ut över dig - inte bra alls.

Risker med glödnätet ("strumpan") i stormlyktor:
- Äldre typer av glödnät till stormlyktor kan innehålla torium (http://sv.wikipedia.org/wiki/Thorium), som är en radioaktiv tungmetall (se http://en.wikipedia.org/wiki/Gas_mantle för mer info). I Kina och Indien tillverkas fortfarande denna typ av strumpa (se t ex den här länken http://www.asianproducts.com/product_1/ ... 895470.htm). Vid det radioaktiva sönderfallet av torium bildas nya radioaktiva grundämnen - som är mer radioaktiva än torium. Dvs ju äldre en torium-strumpa är, desto radioaktivare är den. Observera att mängderna i en strumpa är små.
- Röken som bildas då du bränner av en icke-radioaktiv strumpa första gången kan innehålla beryllium (http://sv.wikipedia.org/wiki/Beryllium), och berylliumrök är hälsofarlig.
Strumpor från olika tillverkare består av olika ämnen, t ex kan det finnas asbest i, och det är omöjligt att ha kontroll på vad strumpan innehåller - speciellt om du köper den på Tradera eller liknande. Så oavsett typ av strumpa bör man därför bränna av den utomhus första gången (sen är det ofarligt att tända den).
- Strumporna är ömtåliga och går lätt itu. Det är olämpligt att dammsuga upp dammet från en gammal inbränd strumpa som gått sönder - torka upp med en fuktig trasa istället, så sprider du inte ohälsosamt damm omkring dig.
- Använd rätt storlek på glödnätet - är det för stort blir lampan för varm och lödningar kan släppa. Det finns tabeller för glödnät att jämföra med, eller skicka in en fråga på forumet.

Lycka till! /P-O