Sida 1 av 1
Våffeldagen...
Postat: lör 26 mar 2011, 07:21
av jukka_t
.
Igår var det våffeldagen och tänkte att jag skulle invigt mitt järn.
Efter ett snack i telefon med Johan som är expert fick jag lite insidertips...
Det är svårt att få det att bli bra, men det gick hyffsat för att vara första försöket
och våfflorna var fantastiskt goa även om några blev lite väl frasiga
En inte allt för vacker men väldigt god våffla:
Och en kanske lite väl frasig en
SL!
Jukka
Re: Våffeldagen...
Postat: lör 26 mar 2011, 10:47
av stepside55
ser gott ut, själv har jag lovat våfflor idag. Har du nåt bra tips?
mvh
joakim
Re: Våffeldagen...
Postat: lör 26 mar 2011, 20:26
av jukka_t
stepside55 skrev:ser gott ut, själv har jag lovat våfflor idag. Har du nåt bra tips?
mvh
joakim
Vänd en våffla ca 4-6 ggr.
Försök få så att du inte får i för mycket mix, då blir det svårt att få loss våfflan.
MYCKET fett i mixen!
SL!
Jukka
Re: Våffeldagen...
Postat: lör 26 mar 2011, 21:25
av Ljusbringaren
Om man penslar med smör före varje lagg så blir det ju ganska lätt att få ur de färdiga våfflorna.
Sedan skall det vara riktigt varmt innan man börjar.
/Ljusbringaren
Re: Våffeldagen...
Postat: lör 26 mar 2011, 21:56
av stepside55
Tack för tipsen
Hur som haver, våfflor blev det även om bara hälften blev ok, missade nog att smöra in mellan våfflorna tillräckligt mycket, mixen följde jag vad som stod på påsen, kanske skulle haft i lite mer ändå?. Nåväl, gott var det, och roligt också. Tycker om att stå ute o laga mat.

- vaffla_4745.jpg (88.63 KiB) Visad 13119 gånger
förvärmning på gång , köket är ett Primus 100

- vaffla_4746.jpg (49.98 KiB) Visad 13119 gånger
andra våfflan

- vaffla_4747.jpg (145.82 KiB) Visad 13119 gånger
nog blir det varmt alltid
mvh
Joakim
Re: Våffeldagen...
Postat: lör 26 mar 2011, 23:13
av jukka_t
.
Jag penslade mellan varje och hade 50 gram mer fett än vad receptet sa i mixen.
SL!
Jukka
Re: Våffeldagen...
Postat: lör 02 apr 2011, 10:26
av taxidriver
Undvik att använd färdig frasvåffel mix. Blir en smet som är anppasad till morderna våffeljärn med teflonbeläggning
Jag gjorde min smet på följande recept. två ägg, 4 dl vetemjöl, 5dl mjölk, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker och 100g smält smör + ev nån matsked med strösocker om man gillar söta våfflor. Blanda dom torra ingredienserna först sedan i med ägg och mjölk och i med smöret sist. låt gärna smeten stå svalt några minuter så att vetemjölet får en liten stund att svälla.
Sedan anväde jag flytande margarin och en bakpensel till att smörja järnet mellan varje våffla. Resultatet blev kanonfint utan en enda bränd våffla
Re: Våffeldagen...
Postat: lör 02 apr 2011, 18:47
av stepside55
taxidriver skrev:Undvik att använd färdig frasvåffel mix. Blir en smet som är anppasad till morderna våffeljärn med teflonbeläggning
Jag gjorde min smet på följande recept. två ägg, 4 dl vetemjöl, 5dl mjölk, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker och 100g smält smör + ev nån matsked med strösocker om man gillar söta våfflor. Blanda dom torra ingredienserna först sedan i med ägg och mjölk och i med smöret sist. låt gärna smeten stå svalt några minuter så att vetemjölet får en liten stund att svälla.
Sedan anväde jag flytande margarin och en bakpensel till att smörja järnet mellan varje våffla. Resultatet blev kanonfint utan en enda bränd våffla
Låter vettigt, ska prova det nästa gång
mvh
Joakim
Re: Våffeldagen...
Postat: tor 05 maj 2011, 16:08
av ZVEZDA M50
Hej!
Våffeldagen kan man ha lite då o då...
Igår letade jag upp ett Gislaved 2 som rengjordes och med hjälp av Max Sievert så stektes det våfflor, till glada barns förtjusning!
Givetvis mixtrades smeten ihop av råvaror, inte mix alltså.
Då jag inte mäter så noga, så se detta som en riktlinje:
4 ägg
0.4 l mjök
0.4 l vetemjöl
lite bakpulver
en gnutta salt
0.1 kg smält smör
Givetvis skall smeten få svälla lite.
Jag vänder inte så många gånger, det verkar funka fint ändå. Smörar järnet inför första laggen, that's it!
Re: Våffeldagen...
Postat: lör 22 nov 2014, 13:05
av taxidriver
Ja våffeldagar kan man ha lite närsomhelst

I dag blev det våfflor gjorda på ett järn från skoglund och ohlsson i gefle. När smeten var färdig och köket skulle tändas kommer jag på att det inte finns någon rödsprit hemma

i mitt förtvivlade tillstånd får jag syn på en flaska ytdesinfektionsmedel (typ handsprit) i städskrubben och tänker hmmm.. Lykligtvis så funkade det faktiskt fast det blev ca 30% vatten kvar i spritskålen när det slocknade, så det blev att värma 2ggr