Amish-mix, 75% fotogen, 25% bensin

Användarens profilbild
jukka_t
Webbplatsadministratör
Inlägg: 1522
Blev medlem: lör 27 mar 2010, 08:41
Ort: Göteborg

Amish-mix, 75% fotogen, 25% bensin

Inlägg av jukka_t »

.

Roger tipsade mig om att Amish folket ibland använder en egen blandning, ca 75% fotogen, 25% bensin (acrylatbensin)

Testkört några kvällar på en 1020 och en Optimus 200, fungerar bra, doftar lite
mer, något snabbare att tända och kanske något vitare ljus...

Ikväll skall jag prova med en Primus 991a som vart lite kinkig och svårtänd, får se hur den beter sig...

Mixen blir ganska dyr eftersom priset på Acrylatbensin är ganska hög..

SL!
Jukka
Användarens profilbild
stepside55
Webbplatsadministratör
Inlägg: 727
Blev medlem: lör 27 mar 2010, 13:30
Ort: Svartö

Re: Amish-mix, 75% fotogen, 25% bensin

Inlägg av stepside55 »

Har kört lite med blandat fotogen/bensin bränsle sista halvåret och har bara positiva erfarenheter. Har en känsla av att det inte sotar igen lika mycket heller, men det är mer känsla än fakta. Men visst ger det definbitivt mer vitt ljus än med bara fotogen.

mvh
Joakim
Användarens profilbild
Christer
Inlägg: 292
Blev medlem: ons 31 mar 2010, 17:54

Re: Amish-mix, 75% fotogen, 25% bensin

Inlägg av Christer »

Jag ska prova detta. Om inte annat, så för skojs skull.

Jag gillar att laborera med olika bränslen. Jag använder ett par 1020-lyktor med nya munstycken och nålar för enbart detta ändamål.
Just nu kör jag faktiskt en av dessa med en soppa som går under handelsnamnet Asol. Det är egentligen avsett för att ha i tvättmusslor och liknande, men det är en slags lacknafta. Väteavsvavlad, tung sådan, vad det nu innebär.
Eftersom vi har ett stort antal fat liggande med detta på jobbet så är det givetvis oemotståndligt svårt att låta bli att prova.
-Kokpunkt, flampunkt, explosionsgränser och densitet ligger inom ungefär samma område som gamla hederliga, numera saligen bortgångna, Statoil blå.
Det funkar bra, och luktar inte nämnvärt mycket mer än riktig lysfotogen i en pumplampa. Dock stinker den avsevärt när man kör den i en vekbrännare!
Återstår att se hur mycket mer den skitar ner i förgasaren...
Mixen blir ganska dyr eftersom priset på Acrylatbensin är ganska hög
Det borde inte bli speciellt mycket dyrare!
Den alkylatbensinen jag köper på macken brukar inte kosta mer än lysfotogenet, så därför borde inte heller mixen kosta mer.
Du kanske kör med Aspens 4T? Den är nog orimligt dyr bara p.g.a. namnet.
Jag tror inte det är någon väsentlig skillnad på Statoils eller OK's 'egen' alkylatbensin kontra Aspen.
Har du dessutom nära till en marina som säljer alkylatbensin på pump så lär priset bli bättre (sägs det).
Användarens profilbild
jukka_t
Webbplatsadministratör
Inlägg: 1522
Blev medlem: lör 27 mar 2010, 08:41
Ort: Göteborg

Radius 119 gillar inte Amish mix...

Inlägg av jukka_t »

.

Efter några kvällar med Amish-mix i 1020 lampan med mycket god funktion blandade jag en sats till min favoritlampa, en sliten
Radius 119 som går i alla väder, den fungerar väldigt dåligt med Amish, brinner genom strumpan och ljuset pulserar och är
orolig...

Mysko....

SL!
Jukka
Användarens profilbild
Christer
Inlägg: 292
Blev medlem: ons 31 mar 2010, 17:54

Re: Amish-mix, 75% fotogen, 25% bensin

Inlägg av Christer »

Jag misstänker att det egentligen inte är så underligt att den pulserar.
Trots allt så är ju våra lampor och lyktor förhoppningsvis optimerade för fotogen och inte för mer lättflyktiga bränslen, och borde således gå bäst på just bränslet de faktiskt var konstruerade för.
Amishfolket bygger ju sina egna lyktor, eller använder åtminstone kraftigt modifierade Colemandito, så bränslepreferenserna ändras ju en hel del där.
Att man upplever en förbättring nu kan ju kanske bero på att lampan är gammal och förgasaren kanske en hel del sotad så att den vinner på en mer lättantänd vätska?

Men!
...just nu kör jag den ena test-1020:an med helt ny förgasare, nytt munstycke och ny rensnål på ungefär denna blandning, och jag kan ju inte direkt påstå att den går sämre än innan! :D
Grejen är att detta är den testlampan jag har använt för den tunga naftan, så mixen är inte mellan alkylatbensin och fotogen, utan mellan alkylatbensin och tung nafta, vilken ju är lite mindre flyktigt än lysfotogen.
Jag tänkte som så att just p.g.a. dess lägre flyktighet kanske den vinner på att få en dos bensin som förhöjare, även om den fungerade utmärkt även innan.
Och den går faktiskt riktigt, riktigt bra, även om det som alltid är svårt att avgöra huruvida ljusstyrkan egentligen har förbättrats.
Dock tycker jag att strålningsvärmen är avsevärt mycket högre! Och det kännas som en hyfsad indikator eftersom jag brukar ha lamporna på bordet strax intill mig vid datorn när jag skriver, och denna känns verkligen!
Jag vill gärna tro att en högre strålningsvärme även betyder ett högre utvecklande av ljuset eftersom det är just värmen som skapar ljuset i en glödstrumpa.
Nå! Det finns nog ingen utväg. Jag får köra "oljefläcken på pappret-testen" mot en känd ljuskälla! :lol:

Egentligen skulle jag vilja avråda från att mixa bensin i bränslet till en lampa som inte är utrustad med säkerhetssystem för lättflyktiga bränslen, men jag körde ett vanligt tändprov på soppan innan jag testade, och det var inte speciellt lättantändligt.
Dock körde jag inte i 25% bensin, utan bara 15%.


/Christer
Användarens profilbild
ZVEZDA M50
Inlägg: 76
Blev medlem: tor 28 okt 2010, 07:42
Ort: Trollhättan

Re: Amish-mix, 75% fotogen, 25% bensin

Inlägg av ZVEZDA M50 »

Hej !

Utan att vara expert i ämnet, men....
Använder man enbart "fotogen" så är det ganska säkert att hantera. MEN, att blanda en LITEN mängden bensin i "fotogen" eller diesel för den delen, ökar faran högst påtagligt. Kruxet är nämligen det att det bildas antändningsbara ångor vid mycket lägre temperatur när man blandat bensin i det (fotogen) annars "ganska säkra bränslet". Siffran jag hört nämnas i samband med dieselbrännolja är att 3% inblandning av handelsbensin förvandlar den säkra o harmlösa dieseloljan till något som i rumstemperatur är i princip lika farligt som bensin vad beträffar antändbarhet.

Slutsatsen torde vara att INTE, under några omständigheter, blanda handelsbensin eller alkylatbensin i "fotogendrycken" till stormlyktan?

Gäller det "industribensin", vilket är avaromatiserad lätt lacknafta. Den är fraktionerat i ett destillationsintervall om nå't tiotal grader. Säljs även som industriheptan eller hexan. Så är väl saken något annorlunda, men ändock riskabel.

Tycker jag är väl säkrast att tillägga....
Användarens profilbild
Christer
Inlägg: 292
Blev medlem: ons 31 mar 2010, 17:54

Re: Amish-mix, 75% fotogen, 25% bensin

Inlägg av Christer »

Jag håller absolut med. Det var också därför jag skrev att jag egentligen ville avråda från att mixa bensin i bränslet till en lampa som inte är utrustad med säkerhetssystem för lättflyktiga bränslen.
De lättflyktiga ämnena går ur även om inte blandningen i sig är speciellt lättantändlig, och atmosfären inne i tanken lär inte enbart bestå av vanlig luft i dessa fall.
Själva tändningen och driften är nog inte speciellt farlig. Men man måste verkligen tänka sig för när man släcker den. Om man måste använda en pysventil, som på de flesta vanliga trycklanternor för fotogen, så får man passa sig så att ångorna inte når strumpan och antänds.
Kör man på ren fotogen så är det ju mestadels bara vanlig luft ovanför bränsleytan i trycktanken, men med även en liten bensininblandning så har man även bensinångor i tanken, och om de når strumpan vid släcknigen så...
Har man tur så blir det bara en liten eldboll runt lyktan, men om belsebub är framme så råkar även bensin- till luftblandningen vara den rätta inne i tanken ovanför bränslets yta, och då är det inte så kul. Lyckligtvis är bensin rätt kräset, och blir snart övermättat, men har man riktig otur så...

När jag provat häxblandningen så har jag alltid släckt lyktan genom att köra rensnålen i topp så att strumpan slocknat, och sedan släppt ut övertrycket utomhus eller gått iväg med den i rask takt medan övertrycket pyser ut..
Fast jag kör nog hellre lamporna på bränslet, eller i alla fall samma familj av bränslen, som de är gjorda för, även om det är kul att laborera.
Om den inte går bra på det så är det nog faktiskt något annat som mankerar, och ett nytt munstycke och avkoksning av resten kan göra susen.
Skriv svar