Min samling och lite intressanta data kring den

Användarens profilbild
peo
Inlägg: 75
Blev medlem: ons 31 mar 2010, 18:54
Ort: Järna

Min samling och lite intressanta data kring den

Inlägg av peo »

Hej

här kommer några bilder på de flesta av mina förgasningsapparater. Jag lägger till lite data om dem också, t ex tillverkningsår, bränsle och om det är något speciellt med dem. De flesta grejerna har jag köpt på auktioner eller Tradera, och oftast har det varit tvunget att renovera dem på något vis innan de fungerat. Nästan alltid måste pumplädret mjukas upp med olja, backventilen fixas till, och förgasaren brännas ren (och ny strumpa sättas på lamporna).
Det är dels det här (relativt enkla) renoveringsarbetet, dels att förgasningsapparaterna har så imponerande robust funktionsprincip, och dels det industrihistoriska perspektivet som gjort att jag snöat in på förgasningsapparater. Sen har ju vissa av lamporna en snygg design, vilket är ett plus tycker jag.

Den första bilden är på mina pumplampor - 5 st. Från vänster i bilden är det:
Primus 1020 - stämplat AE6 i botten (dvs tillverkad 1940), Den går på fotogen och funkar bra, även om den just nu inte har någon strumpa (den används sällan).
Optimus 930 - som går på fotogen och riktigt bra. Jag har satt dit ny hatt och lite annat. Den här brukar jag använda på grillfester mm på sommaren.
Optimus 1200 (2 st) - dessa är mest skådebröd, men de funkade bra då jag testade dem. Går på fotogen och har snabbtändare, så det behövs ingen sprit för att tända - och sen är glaset matt, så de bländar inte så mycket när de är igång och ger stämningsfull belysning på det viset.
Primus 991 - stämplad AM11 i botten (dvs tillverkad 1948). Den här lampan är inte särskilt vacker, men jag har fått den att fungera riktigt bra (fotogen). Det är den pumplampa jag använder mest.

Bild
Efter uppladdningen ser jag att inte hela bilden kommer med (lite på höger sida saknas) - men klicka på den så kommer du till siten där den är upplagd och kan se hela.

Nästa bild visar tre bordslampor jag har i min samling. Från vänster i bilden är det:
Primus 992 - stämplad AI1 i botten (1944). Som synes har den den eftertraktade hatten kvar, och kupan är hel. Detta är den enda pumpapparat jag köpt på Blocket. Den går på fotogen och funkar mycket bra. Jag köpte den i Tensta, och när jag körde hem den till Järna passerade jag över Lilla Essingen (på Essingeleden) - dvs stället där den tillverkats för mer än 60 år sen. Det kändes lite speciellt.
Primus 1015 - stämplad AB30 i botten (1937). Köptes utan skärm och skärmhållare, som jag köpte nya på Fotogenlampor.se, och hållaren anpassade jag så att den passade. Blev ganska likt orginalet. Den går på fotogen och funkar riktigt bra. Snygg design tycker jag.
Primus 1021 - som är en karbidlampa med modern skärm (köpt på samma ställe som ovan). Den var mitt största poleringsäventyr, och var en gång i tiden blank som en fanjunkarknapp. Den är ostämplad, men troligen tillverkad runt 1940 (+/- 5 år) eftersom karbidlamporna hade sin höjdpunkt då pga bristen på petroleum. Lyser fint, men den uttjänta karbiden luktar apa.

Bild

Den tredje bilden visar mina pumpkök. Från vänster i bilden är det:
Radius 17 - som går på fotogen. Används sällan, men har varit med på en utflykt och kokat korv och många blev imponerade av effekten. Ligger mest i sin plåtlåda numera - lådan syns i bakgrunden.
Primus 210 - stämplat U28 i botten (1930). Försilvrat och fint. Går på fotogen, men förmodligen inte särskilt mycket använt. Funkar bra, men är mest skådebröd idag.
Primus 71 - stämplat AR i botten (1952). Försilvrat kök som går på bensin (och har därför ingen pump). Jättepraktiskt med sin lilla låda som funkar som vindskydd. Det tar nästan ingen plats och har en rejäl effekt. Mitt favoritkök på utflykterna.
Svea 5 - ett stort fotogenkök med bra effekt, som jag använder i verkstan ibland när jag vill ha en rejäl värmekälla. Den lilla bilden jag har som logga på den här siten är brännaren på detta kök.
Radius 20 - gulligt litet stormkök för fotogen som fungerar bra, men används sällan. Fin låda och alla grejer var med t o m instruktionen på fyra språk.
Radius 45 - ett spritkök med underbart enkel konstruktion (saknar pump och tryck) och är nästan utan vikt. Inget för utflykterna dock. Används sällan, men funkar bra pga sin enkla princip - spriten rinner från tanken genom lågan och förgasas där, gasen sprutas in i brännaren från sidan och blandas med luft, för att sen tända vid lågan.

Bild
Efter uppladdningen ser jag att inte hela bilden kommer med (lite på höger sida saknas) - men klicka på den så kommer du till siten där den är upplagd och kan se hela.

Den fjärde bilden visar mina minsta blåslampor. Från vänster är det:
Primus 800 (?), Primus 802 (den polerade) och Primus 800 (?).
Alla tre är identiska (förutom brännarformen och knoppen), men de två opolerade med plattbrännare och träknopp saknar tillverkaruppgifter (står inte ens Primus eller något liknande). Jag har fått tips om att det kan vara Primus 800 eller kopior av denna. Den ena, den med rund träknopp, har ett E stämplat på kanten i botten. Om det är Primus tillverkningsårsmarkering, eller ej, är oklart men om det är en Primus 800, så är den i så fall tillverkad 1915. Det stämmer bra med träknoppen och handtagsformen (rottinglindningen är borta). Åsikter och kommentarer kring detta lilla mysterium emottages gärna.
Primus 802'an saknar stämpling av tillverkningsårstämpling, men det står i alla fall Primus 802 på den.
Alla tre funkar i vilket fall bra och går på bensin.
Radius 69 är den 4.e lampan från vänster. Går också på bensin. Det finns ett handtag till den som jag demonterat.
Miniblåslampan i mitten är en pennvässare.
Primus 801 - tre stycken står längst till höger. En rund modell och två cylindriska. Alla tre går på bensin och är egentligen s k spriralbrännare ("coil burners"), men funkar enligt förgasningsprincipen. De användes bl a till att valla skidor och liknande mindre arbeten - sägs det.
Den runda och den cylindriska utan tratt har texten "PATENT SÖKT" stämplat på brännaren, medan den med tratt har stämpeln "PATENT No 63129" på sidan. Patentet avser själva spriralbrännaren och pluggen (http://www.spiritburner.com/fusion/show ... tid/10161/), och är godkänt 1925 i Sverige. De två med "PATENT SÖKT"-texten är alltså tillverkade före 1925, och den den andra efter.
Jag försökte mäta upp effekten på de här små lamporna, och kom fram till att de är på ca 500 Watt (från bensinförbrukningen).

Bild

Den femte bilden visar mina stora blåslampor. Från vänster är det:
Sievert APM - den går på bensin, funkar bra, och är den blåslampa jag använder mest i verkstan.
Primus 862 (opolerad) - den är stämplad O7 på kanten (1925). Den går på bensin och funkade bra efter renovering. bakom den står ...
Primus 862 VULCAN (opolerad) - den är stämplad H7 i botten (1918). Den skall gå på bensin, men tyvärr är tanken sprucken, så den byger inte upp tryck längre. Annars verkar den vara i bra skick.
Optimus 384 (blankpolerad) - den har inte numret instämplat, men jag har fått hjälp med att identifiera den till nr 384. Intressant nog är den stämplad "OPTIMUS Stockholm". Optimusfabriken lämnade Stockholm (för Upplands Väsby) 1908, och försäljningskontoret gjorde samma resa 1919. Den är därför tillverkad ca 1915 eller tidigare, vilket stämmer med detaljerna (träknoppar, handtag, tanklock mm). Jag gjorde en hel del renovering innan jag fick den så här fin. Går på bensin och funkar bra (till sist, det var en hel del pyssel).
Primus 859 med plattbrännare - stämplad AD i botten (1939). Bränsle är bensin, och den lär ha använts som vallningslampa, som "varmluftspistol" för att lossa gammal linoljefärg, och liknande.
Primus 821 - som står i mitten längst fram. Det är min första förgasningsapparat (bensin). Den är stämplad Ac i botten (1938). Det var under mina desperata försök att få igång den som jag hittade till olika forum när jag googlade på blåslampa. Tack vare all kunskap och glada pårop från andra "nördar" så fick jag igång den och fick ett nytt intresse på köpet. Som du ser har jag oljebrännt plåtblecket för lödkolven så att det blir svart och fint.
Primus 607 - står bakom i mitten. Den är min största blåslampa (35 cm hög), går fint på fotogen och är stämplad P9 på sidan (1926). Mullrar gott när den går igång, men efter att jag fått igång den efter renoveringen så har den stått som skådebröd.
Sievert 542 (4:a från höger). Till denna har jag hittat en samtida lödkolv. De flesta blåslampor har ju hållare för lödkolv, men lödkolven saknas ofta, så jag ropade in en som jag tyckte passade. Det är en fotogenare.
Längst till höger står Sievert SB (2 st) och en B.A.Hjort (inte Primus alltså). Dessa är väldigt lika i sin utformning - alla saknar pump, har samma brännare och munstycke, träknopp, och plåthandtag med eller utan rotting, och i botten finns en mässingsbult man kan skruva loss för påfyllning. De ser ut precis som en blåslampa C.R. Nyberg tillverkade på 1880-talet. Jag tror de är från blåslampornas första decennier.
Speciellt blåslampan längst till höger (Stämplad Akt. Bol. B.A. HJORTH & Co Stockholm och "THE SWEDISH LAMP") tror jag är gammal och en av de blåslampor som tillverkades av J.V. Svenssons fabrik för B.A. Hjort. I så fall är den tillverkad redan 1895-1898. Hur kan jag påstå det? undrar du säkert. Jo, från Blow Lamps Unlimited (http://medlem.spray.se/blowlamp/Manufac ... ensson.htm) citerar jag: "... Already 1893 a new factory was built. J. V. Svenssons Fotogenköksfabrik also took up production of blow lamps in 1895 in competition with C. R. Nybergs Lampfabrik (the first company producing blow lamps in Sweden). This was quickly followed by Nyberg starting production of stoves. Quite often you can see many similarities between the products in spite of patents applied. Also the blow lamps received the brand name Primus and were marketed by B. A. Hjorth & Co. In 1898 the factory changed name to AB Primus and this company was in 1918 taken over by B. A. Hjorth to become a part of the Bahco group of companies." Men bilden är inte helt glasklar, kanske är det en kopia? Intressant på det viset i så fall.
Men jag tror de tre blåslamporna är tillverkade under perioden 1895-1915 (cirka). Om någon har mer info är jag idel öra. Den sämst putsade funkar inte (skräp i munstycket), men de två andra har jag haft igång.

Bild
Efter uppladdningen ser jag att inte hela bilden kommer med (lite på höger sida saknas) - men klicka på den så kommer du till siten där den är upplagd och kan se hela.

Så, nu var det slut i samlingen. Så här i efterhand känns ovanstående nästan överambitiöst, och jag hoppas inte att jag skrämmer bort andra från att visa sin samling.

/P-O
Senast redigerad av peo den mån 05 apr 2010, 20:01, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
Christer
Inlägg: 292
Blev medlem: ons 31 mar 2010, 17:54

Re: Min samling och lite intressanta data kring den

Inlägg av Christer »

Fin samling, och ett bra spann på grejerna!

En sak angående karbidlampan!
Du skriver: "...men troligen tillverkad runt 1940 (+/- 5 år) eftersom karbidlamporna hade sin höjdpunkt då pga bristen på petroleum".
Det är sant att karbidlampan fick en höjdpunkt under 2:a världskriget, men den riktiga höjdpunkten inträffade faktiskt under 1:a världskrigets två sista år!
Det var då den enorma variationen med hundratals tillverkare blommade upp, och just den modellen på Primus 1021 härstammar från den första karbidlampsperioden, alltså 1917-18.
Det ser du främst på att den har Feilitzens godkännandemmärke (med löpnumret 143), vilket inte de senare lamporna har, men även på utförandet. 2:a världskrigs-Primusen har samma fot som plåtlamporna även när det handlar om den i mässing.

Karbid-Karlsson
Användarens profilbild
peo
Inlägg: 75
Blev medlem: ons 31 mar 2010, 18:54
Ort: Järna

Re: Min samling och lite intressanta data kring den

Inlägg av peo »

Tack Christer

för den intressanta informationen, det var en grej jag hade missat. Det stämmer att det är godkännandenummer 143. Det känns som du vet vad förkortningen G.v.F. står för?

/P-O
Användarens profilbild
Christer
Inlägg: 292
Blev medlem: ons 31 mar 2010, 17:54

Re: Min samling och lite intressanta data kring den

Inlägg av Christer »

Ja, det vet jag faktiskt.
G.v.F. är helt enkelt en förkortning på namnet Gottfrid von Feilitzen!

Han var en slags enmanskommision som godkände alla karbidlampor från 1917 och något senare.
Han var förstås inte vilken privatperson som helst, utan sprängämnesingenjör, och uppdraget hade han fått av Inspektionen för explosiva varor (senare känd som sprängämnesinspektionen).

Alla lampor måste genomgå en kontroll på att de uppfyllde vissa tillverkningsstandarder, och blev de godkända så fick fabrikanten lösa ut mässingsbrickorna med Gottfrids signatur samt ett löpnummer, för att fästa på sin produkt.

Nummer 143 betyder således att denna Primuslampan var den 143:e lampan som blev godkänd för tillverkning och försäljning till allmänheten.
Givetvis var Lux långt före Primus med att fixa en karbidlampa den ödesdigra sommaren 1917, och har alltså nummer 1! :mrgreen:

/Christer

PS. Karbidlamporna från senare datum, alltså runt 2:a världskriget, har inte Gottfrids märke, utan ett enklare typgodkännande som oftast bara är instansat direkt i plåten på lamporna. Man började dessutom om på nummer 1 igen! DS.
Användarens profilbild
stepside55
Webbplatsadministratör
Inlägg: 727
Blev medlem: lör 27 mar 2010, 13:30
Ort: Svartö

Re: Min samling och lite intressanta data kring den

Inlägg av stepside55 »

Härlig samling P-O,
Skicket verkar vara väldigt bra på dina saker. Tycker din 1015 är jättesnygg. Har själv en 1015 utan kupring och har länge gått och tittat snett på den.

Liten fråga , vad är det som är nedstucket i Optimus 384 blåslampan?

mvh
Joakim
Användarens profilbild
peo
Inlägg: 75
Blev medlem: ons 31 mar 2010, 18:54
Ort: Järna

Re: Min samling och lite intressanta data kring den

Inlägg av peo »

Tack!

Det är inget nedstucket i 384'an vad jag vet (jag är lite osäker på vad du menar), men jag tror det är något från en annan blåslampa som sticker ut, eller kanske en skugga.

På SFF har jag beskrivit hur jag gjorde med kupringen och kupa till 1015, inte särskilt knepigt när jag väl hittat en grej med rätt gänga för foten.

/P-O
Användarens profilbild
stepside55
Webbplatsadministratör
Inlägg: 727
Blev medlem: lör 27 mar 2010, 13:30
Ort: Svartö

Re: Min samling och lite intressanta data kring den

Inlägg av stepside55 »

peo skrev:Det är inget nedstucket i 384'an vad jag vet (jag är lite osäker på vad du menar), men jag tror det är något från en annan blåslampa som sticker ut, eller kanske en skugga.
Ursäkta , menade förstås din Radius 69'a.
mvh
Joakim
Användarens profilbild
jukka_t
Webbplatsadministratör
Inlägg: 1522
Blev medlem: lör 27 mar 2010, 08:41
Ort: Göteborg

Re: Min samling och lite intressanta data kring den

Inlägg av jukka_t »

.

Fina bilder Peo!

Gillar oxo 1015an, skall ha en sån själv nångång...

SL!
Jukka
Användarens profilbild
peo
Inlägg: 75
Blev medlem: ons 31 mar 2010, 18:54
Ort: Järna

Re: Min samling och lite intressanta data kring den

Inlägg av peo »

stepside55 skrev:
peo skrev:Det är inget nedstucket i 384'an vad jag vet (jag är lite osäker på vad du menar), men jag tror det är något från en annan blåslampa som sticker ut, eller kanske en skugga.
Ursäkta , menade förstås din Radius 69'a.
mvh
Joakim
OK, nu förstår jag. Det är en krok som man gängar på munstycket, och på det viset täpper man igen munstycket (där finns en gummipackning också) och får på köpet en upphängningskrok. /P-O
Skriv svar