Calibrering av munstycke

Användarens profilbild
Gösta
Inlägg: 46
Blev medlem: tor 02 dec 2010, 20:28

Calibrering av munstycke

Inlägg av Gösta »

Har praktiserat följande metod att ändra ett munstycke till önskad storlek. Verktyg: Rivare, hålihopslagare,mätdon,samt ett hålstöd för munstycket. Alla fyra sakerna är viktiga för slutresultatet. Rivaren, går att köpa från Ånge urdelar. Det är en slags brotsch, som är femkantig och används innom urmakeriet till att justera storleken på själva navet i sekundvisare. Förpackning om 6st och den klenaste har en toppdiameter på 5/100 dels mm. Hålihopslagaren ser ut som en hålpipa, men är långt ifrån en sådan. Verktyget använder förr för ihopsalgning av uppslitna lagringar. Det har en inbyggd fjädrande spets, till hjälp för centreringen. På tradera ser man det lite då och då under Klockor /verktyg. Säljaren, ger det ofta en felaktig beteckning, denne vet förmodligen inte vad han bjuder ut. Utan ett bra stöd kommer gasstrålen oftast ur sin rätta kurs och det är ju inte önskvärt. Lycka till Gösta
Bilagor
förminskat munstycke.jpg
förminskat munstycke.jpg (8.97 KiB) Visad 14137 gånger
förminskat.jpg
förminskat.jpg (18.36 KiB) Visad 14137 gånger
mätur.jpg
mätur.jpg (19.35 KiB) Visad 14137 gånger
syftning hålstorlek.jpg
syftning hålstorlek.jpg (9.52 KiB) Visad 14137 gånger
munstycke.jpg
munstycke.jpg (11.24 KiB) Visad 14137 gånger
nitbänk.jpg
nitbänk.jpg (19.26 KiB) Visad 14137 gånger
hålförminskare isärtagen.jpg
hålförminskare isärtagen.jpg (11.06 KiB) Visad 14137 gånger
rivare.jpg
rivare.jpg (13.12 KiB) Visad 14137 gånger
Användarens profilbild
Christer
Inlägg: 292
Blev medlem: ons 31 mar 2010, 17:54

Re: Calibrering av munstycke

Inlägg av Christer »

Det var ett bra tips Gösta!
Det funkar visserligen till nöds att förminska hålen på åtmonstone vissa större munstycken med knackning av en mycket liten kulhammare, men det ger absolut ingen precision som dina grejer.

Hur använder du rivaren? Kan du köra den försiktigt mellan fingrarna som en manuell brotsch, eller måste du ha den i ett verktyg?
Den måste ju vara hiskeligt lätt att bryta av.


/Christer
Användarens profilbild
stepside55
Webbplatsadministratör
Inlägg: 727
Blev medlem: lör 27 mar 2010, 13:30
Ort: Svartö

Re: Calibrering av munstycke

Inlägg av stepside55 »

Det här var ju proffsigt. vet en som brukar vara på lite loppmarknader här i trakten som säljer mycket urmakar verktyg. Får hålla ögonen öppna.

Ha, det där kan du ta lite beställningsjobb på. Skulle behöva radius ett 143 munstycke, min radius 143 lös misstänkt bra, och när jag tittade efter så satt det ett radius 119 munstycke där. (Den lös så bra att det blev lite för varmt).

mvh
Joakim
Användarens profilbild
Gösta
Inlägg: 46
Blev medlem: tor 02 dec 2010, 20:28

Re: Calibrering av munstycke

Inlägg av Gösta »

Jo visst går den av ganska lätt, rivaren är ju bara för mässing och annat rödgods. Motståndet i ett munstyckes korta kanalgång är ju litet.Knappt märkbart faktiskt. Man rullar den mellan tumme och pek.f. De kostar 60:- för 6st Och går den klena spetsen av använder man den ändå, till större hål. Det som förmodligen behöver tränas upp är nog känslan för det lätta tryck som fordras vid dess ansätttning. Om man använder den till håltolk får man komma ihåg att den är 5-kantig, så det blir att addera till ett lämpligt tal. Man kan ju då ta ett munstycke som man exakt känner till hålets diameter på trä in den lätt, men ändå så fast att den ej trillar ur av sin egen tyngd. Det där blir alltid lite subjektivt så egna expriment och avgöranden får nog bli vägledande. Det finns ett ställe till också där de säljer de små rivarna, nämligen: Verkmästarna Västra Frölunda /Gösta
Skriv svar