Rengöringsvätska för mässing

Användarens profilbild
Gösta
Inlägg: 46
Blev medlem: tor 02 dec 2010, 20:28

Rengöringsvätska för mässing

Inlägg av Gösta »

Rengöringsvätska för mässing. Att skaffa ett dragskåp med utsug är en förutsättning för att kunna jobba med det innomhus.
500gr kaffebryggarehett vatten 50gr Oxalsyra 100 gram ammoniak 100gr grönsåpa
Börja att lösa oxalsyran i det heta vattnet sedan ammoniaken och sist grönsåpan
Den avtar i styrka med tiden men då kan man kompensera med att låta delarna ligga längre tid . Men det är alltid en fördel med att ha delarna i badet så kort tid som det kräver och förnicklade saker,ska man vara försiktig med. Gösta
Användarens profilbild
Christer
Inlägg: 292
Blev medlem: ons 31 mar 2010, 17:54

Re: Rengöringsvätska för mässing

Inlägg av Christer »

Hej Gösta.

Det låter som ett fin-fint recept sett ur ren rengöringssynpunkt.
Jag skulle dock avråda från att använda det på tunna, valsade eller pressade mässingsdelar som är känsliga för stressprickor, typ tankar och sådant.
Ammoniak är inget bra i samband med dessa detaljer eftersom det accelererar just stressbildningen hos mässing. (Det är av denna anledning man bör undvika att putsa dessa delar med Autosol, hur lockande det än kan vara, efterom den också innehåller ammoniak).

På gedigna brännardelar o dyl. har det förmodligen ingen större skadlig effekt, så där måste jag prova din soppa istället för den vanliga, milda, citronsyrelösningen.


/CC
Användarens profilbild
Gösta
Inlägg: 46
Blev medlem: tor 02 dec 2010, 20:28

Re: Rengöringsvätska för mässing

Inlägg av Gösta »

Hej! Jo det är sant, det är mest till robustare detaljer. Klena fjädrar får försprödring och kan brista. Men överhuvudtaget får man hanskas försiktigt med aggressiva, etsande eller frätande medier. Miljöaspekten är ju inte heller att förglömma. Använder själv bad som är intill förbrukade när största försiktighet är påkallad. Har sett en mångfald sådana rengöringssoppor genom åren, somliga har ammoniaken utesluten. Tror det är ide att prova sig fram och se.

Ett faktum är att hett såpvatten över en natt, med efterföljande våtborstning i björkaska ofta ger häpnadsväckande bra rengöringsresultat, det är dessutom ett av de gamla miljölågbelastande rengöringsätten, ja säkert flera hundra tals år./Gösta
Skriv svar