Söndagskväll och fiskrökning...

Användarens profilbild
jukka_t
Webbplatsadministratör
Inlägg: 1524
Blev medlem: lör 27 mar 2010, 08:41
Ort: Göteborg

Söndagskväll och fiskrökning...

Inlägg av jukka_t »

.

Brukar fiska med polarna varje år första maj, vi åker dit kvällen innan och imyndigar god mat och lite lagom (host)
med dryck, en jättetrevlig tradition som vi hållt på med mellan 15 och 20 år nu.

Iår fick jag tre rengbågar på runt 6-7 hekto..

Tänkte direkt att nu var det dag att borsta av det mesta av rosten på den 20 år gamla fiskröken som jag svetsa
ihop på en svetsutbildning..

Lite bilder:

Här är firrarna uppradade:

Bild

Den sorgliga men fungerande röklådan:

Bild

Alspån, lite enbarr och en matsked socker på botten:

Bild

Hm......

Bild

Fick tyvärr ta bort huvud och stjärtfena för att få plats med dom i den lilla röken..

Och som värmekälla använder vi naturligtvis en:

Bild

Primus 5 s:or, ser sliten ut men fungerar som en dröm!

Bild

.

Bild

Bild

Efter ca 5 minuter börjar det ryka lite ur en springa, doftar fantastiskt, synd
att det inte finns en "doftkamera"

Bild

Och efter ca 40 minuter öppnar jag och ser:

Bild
Bild
Bild

När jag började röka skickade jag sms till 3 grannar, här är några av dom (alla ville inte vara med på bild)

Bild

Bara skinn och ben blev det kvar och det blev en riktigt trevlig söndagskväll...

SL!
Jukka
Användarens profilbild
Zanoj
Inlägg: 198
Blev medlem: tis 30 mar 2010, 20:40
Ort: Tranås

Re: Söndagskväll och fiskrökning...

Inlägg av Zanoj »

Hejsan,

Väldigt trevliga bilder och fin fångst.
Jag röker själv en del fisk men använder aldrig socker, vad ger det för effekt, något på smaken?

mvh zanoj
Saknar du något? Köp det!
Användarens profilbild
jukka_t
Webbplatsadministratör
Inlägg: 1524
Blev medlem: lör 27 mar 2010, 08:41
Ort: Göteborg

Re: Söndagskväll och fiskrökning...

Inlägg av jukka_t »

Zanoj skrev: Väldigt trevliga bilder och fin fångst.
Jag röker själv en del fisk men använder aldrig socker, vad ger det för effekt, något på smaken?
Den ger en fin färg, tror inte den ger mycket smak...

SL!
Jukka
Användarens profilbild
stepside55
Webbplatsadministratör
Inlägg: 727
Blev medlem: lör 27 mar 2010, 13:30
Ort: Svartö

Re: Söndagskväll och fiskrökning...

Inlägg av stepside55 »

mmm, blir hungrig t.o.m efter frukosten av de bilderna. Finns inget trevligare än att sitta o vänta vid röken. Du som har lite sluttning på din tomt skulle faktiskt kunna göra en liten större rök med lite längre rökgång.

Lite länkar på ämnet rökning

en dansk sida
http://www.roegeovnens-venner.dk/

en multi grill/rök
http://svenska.yle.fi/matochfritid/spec ... hp?id=1633

mvh
Joakim
Användarens profilbild
jukka_t
Webbplatsadministratör
Inlägg: 1524
Blev medlem: lör 27 mar 2010, 08:41
Ort: Göteborg

Re: Söndagskväll och fiskrökning...

Inlägg av jukka_t »

.

Massor av fina enkla rökar på dom sidorna, gillade den som var gjord av trä :-)

Danskarna är otroligt duktiga på o röka fisk, sist när vi var i Klittmöller en vecka så var det besök
till lokala rökeriet varje dag, Lax, Makrill, pigghaj, musslor och räkor blev det, laxen var otroligt
god.

Andra rökerier jag besökt är Mörrums rökeri, laxen där är otroligt god, Böda sands rökeri i
norra Öland är kanon och rökeriet vid färjeläget Gränna <-> Visingsö har utmärkt Sik, där
bör man även testa deras vättenröra, majonäs, rökt sik, rökt lax och annat gött, dyrt
men absolut prisvärt !

Hade med mig röken på Primusträffen i Älvkarleby förra året och hade för avsikt att röka
nån fin laxbit men det blev inte av, skall ta med den i år oxo...

SL!
Jukka
Användarens profilbild
jukka_t
Webbplatsadministratör
Inlägg: 1524
Blev medlem: lör 27 mar 2010, 08:41
Ort: Göteborg

Annat trevligt sätt att tillaga fisk...

Inlägg av jukka_t »

.

Ett annat trevligt sätt att tillaga tex en laxfilé är att spänna upp den på en
planka och ställa den bredvid elden, google-stulen-bild:

Bild

Loimulohi heter det på finska...

Mycket vanligt att folk sitter o säljer på div marknader i Finland, jättegott...

Plankan skall helst vara av asp och för att få rätt smak skall man elda med björk
eller annat lövträd.

SL!
Jukka
Skriv svar