jag var länge på jakt efter en stor blåslampa, och till sist fick jag tag i en Primus 607 på Tradera för 231 kr. Även om det stod att den var 35 cm hög så fattade jag nog inte vad det betyder i verkligheten - förrän jag öppnade paketet - Magnificus!

Den är stämplad P 9 på tanken, så den är tillverkad 1926. På bilden ovan ses storebror tillsammans med lillebror (en Primus 801, cylindrisk) som är tillverkad ungefär samtidigt.
Pumpen var faktiskt helt OK, bara några droppar lättflytande olja i röret så gled det fint utan läckage. Första gången jag försökte starta 607an gick det inte så bra - det ville aldrig ta sig ordentligt utan lågan var gul och sotade lite grand. Och det oavsett hur mycket jag pumpade och varierade flödet. Eftersom 600-serien innebär att bränslet är fotogen, var inte det fel. Jag skruvade isär brännaren och glödgade förgasningsspiralen rejält och blåste sen ut allt sot och annat som kom ut. När jag tog loss förgasningsspiralen visade det sig att det satt ett extra munstycke i andra änden av förgasningsspiralen (nere i tanken alltså). Vilken flax! tänkte jag. Jag har haft en liten diskussion om detta med andra - och har lärt mig att det sitter ibland ett flödesbegränsande munstycke här, men det är oftast av en annan dimension än det riktiga munstycket och inte borde funka som munstycke. I vilket fall, det visste inte jag då utan bytte lycklig plats på de båda. Så var det dags för provkörning ...


... och det gick ju bra - med ett maffigt muller kastades en enorm blå låga ut ur brännaren. Som syns på den andra bilden glöder det rejält på insidan av brännarens nos - vilket är förklaringen till att just denna del av blåslampan har renoverats med en ny nos (förmodligen för länge sen). Konstigt med munstyckena dock - min teori är att blåslampan fungerat allt sämre pga mer och mer skräp i förgasningsspiralen, och att någon före mig försökt åtgärda det genom att byta munstyckena, men inte lyckats få det bättre och gett upp. När jag sen bytte (tillbaka) munstyckena och gjorde rent spiralen, så funkade allt.
Vad använde man en sån här stor blåslampa till? Jo så klart där en enorm värme krävs, t ex när man skulle löda samman cykelramar och tjocka vattenledningsrör och liknande. Kanske nån annan vet andra användningsområden.
Fullt blås! /P-O